[...] pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji 4-5 km lub pływasz 20-30 minut – warto zastosować węglowodany zaraz po treningu; jeżeli Cię stać, to także aminokwasy (BCAA) lub białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI); 0,3 – 0,4 g białka na kg masy ciała, 0,5 – 0,6 g węglowodanów na kg masy ciała, biegasz więcej, niż 10 km na sesji, pływasz dłużej, niż 30 [...]
Przeglądając tematy pojawiające się na forach internetowych, w przeważającej ilości użytkownicy pytają, jak schudnąć, a ich główne rozterki toczą się wokół nadwagi. Jednak istnieje również grupa osobników, którzy mają problemy z tym, aby przybrać na masie, a wszelkie próby budowy muskulatury kończą się niepowodzeniem. Pamiętać należy o tym, że [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
[...] ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. Tak działa regulacja centralna i obwodowa łaknienia. Według badań kluczowe dla utrzymania wagi jest stosowanie diety wysokobiałkowej. Nie rezygnowałbym mimo wszystko z większości dotychczas dostarczanych białek. Są one niezmiernie istotne dla utrzymania muskulatury. Jeśli zechcesz, bez trudu [...]
[...] są zarówno z białka serwatkowego pochodzącego z mleka, jak i źródeł roślinnych np. z drożdży, soi czy grochu. Trzeba zaznaczyć, że wielu rodziców obawia się odżywek białkowych, jednak warto porównać je do produktów, które znane są każdej mamie, czyli do mleka modyfikowanego, jakie podaje się niemowlakowi. Odżywki proteinowe mogą stanowić [...]
[...] Inne badania wykazały, że spożywanie ciemnej czekolady skutecznie obniża poziom innych markerów stanu zapalnego, takich jak interleukina-6 (IL-6) i bardzo wrażliwe białko C-reaktywne (hs-CRP), u osób ze schorzeniami, o których wiadomo, że zwiększają stan zapalny w organizmie, jak osoby z cukrzycą typu 2. Czekolada dla poprawy nastroju [...]
[...] proces polegający na trawieniu przez komórkę obumarłych lub uszkodzonych elementów jej struktury. Proces nasila się w przypadku braku substancji odżywczych, takich jak białko czy energia pochodząca ze zbilansowanej diety. Detoks organizmu nie zaszkodzi zdrowym osobom, dla których kilkudniowe oczyszczanie jest wstępem do zdrowego odżywiania, [...]
[...] aby ułatwić sobie spożywanie takiej ilości posiłków. Jego dietetyk, Nathan Payton, daje mu w tym trochę swobody, ale zapewnia, że każdy posiłek w ciągu dnia zawiera białko i węglowodany. Do tego dochodzą oczywiście mocne i intensywne treningi. Brian przyznaje, że to właśnie trzymanie diety jest dla niego najtrudniejsze. Jeśli nie [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
[...] kwestię zawarte w tym artykule. Możemy być pewni, że Jerky i Stripsy są doskonałym źródłem składników odżywczych, które oferują przede wszystkim najwyższej jakości białko. Można przyjąć, że jest to niezwykle wygodna opcja na zdrową przekąskę między posiłkami lub główne źródło białka w standardowym posiłku. Wysoka zawartość odżywcza w [...]
[...] smak, który świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, szczególnie z mięsem (np. gulaszem) i warzywami, ale nie tylko. Niektórzy preferują wersję „na słodko” np. z odżywką białkową i owocami. Z pewnością warto dodawać kaszę gryczaną do posiłku, głównie ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, ale także błonnika, który pomaga nam [...]
[...] ogromne znaczenie podczas ujemnego bilansu energetycznego, pozwalając na zachowanie ich pełnej funkcji, co z kolei przekłada się na zwiększoną konsumpcję energii. Co ważne, białko skutecznie podnosi poziom TEF, czyli działa na podniesienie temperatury naszego ciała, dając efekt termiczny. Ilość białka, jaką powinniśmy zastosować, to około 1,8g [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
W świecie kulturystyki i fitness krążą wiele mitów dietetycznych i treningowych. Jednym z nich jest stawianie na piedestale np. protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć [...]
[...] ilości kalorii w danym produkcie. Najwięcej kalorii mają tłuszcze, zatem łatwo zgadniesz, że tłusty produkt będzie bardziej kaloryczny niż np. taki, który ma głównie białko. Nawet nie znając wartości kalorycznej danego produktu, będziesz w stanie oszacować, jaki produkt jest w danym momencie dla Ciebie lepszy pod względem energetycznym. [...]
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść? Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]
[...] 3,63 kg tkanki tłuszczowej, przy podawaniu węglowodanów 2,11 kg. W grupie białka stracono 1,07 kg mięśni, w grupie kontrolnej 125% więcej, czyli 2,41 kg. Z tego wynika, iż białko działa antykatabolicznie. To potwierdzają, inne, liczne badania, w których dowiedziono, że białko serwatkowe chroni mięśnie w trakcie redukcji. Badanie III W badaniu [...]
[...] przeciwciał, które są niezbędne do zwalczania infekcji. Odgrywa ono również rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, metabolizmie tłuszczów i funkcji energetycznej. Pokarmy białkowe składają się z aminokwasów. Część z nich to aminokwasy egzogenne, co oznacza, że musimy je pozyskiwać z pożywienia, ponieważ organizm nie może ich sam wytworzyć. [...]
Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]